Посуд для чаю – для повного задоволення від церемонії
У чайній церемонії все має бути чудовим, зокрема посуд. Зазвичай у цій сфері ми рівняємося на китайців, проте деякі інші народи також мають гідні уваги традиції й ритуали. Заварники, чашки, набори створюють у багатьох країнах, наприклад у Туреччині й Китаї.
Чаювання має приносити максимальне задоволення, дозволяти перезавантажитися і відволіктися від суєти, знайти гармонію. У цьому допоможе зі смаком підібраний посуд для заварювання чаю.
Головне правило культурного чаювання
Якщо пити чай без поспіху, не на льоту, як у нас прийнято, а спокійно, особливо в родинному або дружньому колі, ви зможете відчути набагато більше приємних емоцій. Китайці заварюють зелений вид напою кілька разів, використовуючи спеціальні чайники для заварювання. Крім того, його потрібно витримати певний час, а потім одразу розливати по чашках. Тобто, якщо ви вже поставили питання пошуку набору для чайної церемонії, то налаштуйтеся робити все правильно.
Посуд для китайського чаю
Історики стверджують, що чайні церемонії вже точно існували за правління династії Тан – це 7-10 століття нашої ери. У ритуалу була назва “ча дао”, що в перекладі означає “шлях чаю”. Сьогодні поширення інформації дозволяє і українцям легко перейняти найкращі традиції. Дуже символічно, що в процесі беруть участь найважливіші елементи світобудови – вогонь, вода, земля (якщо посуд із глини) і метал (для кип'ятіння води).
Оскільки це ціла філософія, посуд для китайського чаю потрібний особливий. В ідеалі виходить такий набір.
Гайвань |
Чаша для заварювання, включає кришку і блюдце. |
Чахай |
Посудина для розливу чаю у вигляді мініатюрного глечика. Сюди заварений чай заливають прямо з чаші гайвань. |
Піала (чабей) |
Це китайський аналог чашки, але значно менших розмірів і без ручки. Раніше форма піали могла бути зовсім невибагливою – годилася навіть чаша для рису, але тепер можна зустріти справжні витвори мистецтва. |
Чахе |
Коробочка для чайного листя, де вони зберігаються перед заварюванням. Кожен учасник чайної церемонії може вдихнути аромат і оцінити красу кожного листочка. |
Чабань |
Дошка, таця або столик. Один із найважливіших елементів церемонії. Виготовляється зазвичай з бамбука. На ньому розміщують весь китайський чайний набір. Але також на чабань прийнято лити воду із забобонного бажання залучити до хати достаток. Тому сучасні виробники зазвичай оснащують елемент піддоном або трубкою зливу. |
Кожен елемент може мати різні прикраси, виконані в суто китайському стилі. Часто чабань прикрашають жабами, листочками лотоса або драконами.
Турецькі чашки для чаю: коли бардак не завадить
Серед інших націй, які споживають чай у величезній кількості, особливо відомі турки. У них також є свої традиції і чайний посуд. Щоправда, немає жодних сервізів, лише склянки особливої форми, схожої на бутон тюльпану. Називаються турецькі чашки для чаю "армуду", що в перекладі означає, найімовірніше, "груша" (натяк на форму посудини). А загальніша назва – “стакан” – в оригіналі звучить як “бардак”.
Переваги такої форми не просто в естетичній стороні. Найважливіша причина полягає в практичності – чай остигає довше, причому у верхній частині швидше, ніж у нижній. Коли робиться ковток, у вузькому місці тепла й гаряча рідина змішуються, що забезпечує оптимальну температуру напою.
Стандартний варіант турецького стаканчика для чаю – 100 або 150 мл. Якщо вони потрібні для повсякденного використання, краще купити з порцеляни або зі скла. Святкові набори бувають срібними, скляними і фаянсовими, часто вони поєднуються з металевими підсклянниками з химерними візерунками, а часом і з дорогоцінним камінням. Якщо ж на армудах використовується ручний розпис, то від одного до півтора сантиметри залишається вільним – для губ (“додаг єрі”).
Зараз усе частіше можна побачити турецькі чашки, оснащені ручкою. Але ця варіація, кажуть, виникла більше для туристів. Правдиві поціновувачі східної культури поважають справжні армуди, які й так легко тримати в руках. Кажуть, що чорний байховий чай, який найбільше люблять у Туреччині, особливо смачний саме в такому посуді. Варто хоч раз скуштувати напій у ній – і ви вже ніколи не спокуситеся звичайним кухлем.
З чого п'ють екзотичні види чаю
Якщо ви любите екзотичні види чаю, то можете зацікавитися посудом для їхнього приготування й уживання. Серед таких напоїв особняком стоять мате і пуер.
Чашки для мате
Американський чай мате прийнято заварювати в посудині, званій "калебас" (або "калебаса"). У перекладі з іспанської назва означає "гарбуз". Вона вказує на те, що спочатку місцеві народності робили посудини з гарбуза-горлянки. Однак іспанці швидко зрозуміли, що використання цієї рослини не принципове, і стали застосовувати дуб, кебрачо, палісандр, кераміку, порцеляну та інші підхожі матеріали.
Крім такої чашки, для вживання мате необхідна бомбілья. Так називається особлива трубочка з мундштуком і ситечком по різні боки. Це свого роду фільтр – щоб не довелося спльовувати заварку. Робиться бомбілья з дерева або з металу. Іноді її замінюють невибагливою трубкою з бамбука або очерету.
Посуд для пуера
Китайський пуер має свої особливості, розкрити їх допомагають різні види посуду. Деякі з них нам уже знайомі.
Кубок з кришкою гайвань. Перевага в тому, що її легко доглядати. Також можна насолоджуватися ароматом і виглядом листя. Порцеляновий посуд потрібно ретельно вимивати, щоб слідів чаю не залишалося. Але без фанатизму, інакше виникнуть мікроскопічні подряпини, у яких чай потім залишить незабутній слід.
Чайник чаху. Класика для будь-якого чаю – це ємності з ісинської глини. Ну а специфіка посуду для пуера – чайник із товстими стінками й невеликою кришкою зверху. У нього характерна кругла форма. Напій виходить насиченим, трохи солодкуватим, а вода остигає не так швидко, як у звичайному кухлі. Мити чаху потрібно м'якою щіткою або ганчіркою, але без миючих засобів – не можна допустити появи подряпин.
Чашка чабей особливої форми. Для повної насолоди пуером рекомендується "чашка, яка тисне на руку, китайською – "я шоу бей". Вона не має ручки, досить широка, із зігнутими стінками.
Ложка-совок Чацзе. Цей інструмент, за китайським каноном, викладеним Лу Юєм, вважається одним із 28 найважливіших інструментів для чайної церемонії. Ложка відмінно підходить, щоб швидко відміряти потрібну кількість чаю, швидко засипати його в заварник, а принагідно можна помилуватися зовнішнім виглядом листочків.
З чого роблять посуд для чаю
Чашки для заварювання чаю бувають керамічними, глиняними, скляними і фарфоровими. Виділимо деякі особливості.
Кераміка. Такий посуд у міру красивий, простий у догляді. Звичайно, витонченості йому не вистачає, але для більшості з нас це не головне, адже для повсякденного використання важливіша практичність. Керамічні чашки для чаю – простий варіант для невибагливих українців.
Глина. Особливе місце займає вже згадана вище Ісинська (за назвою міста Ісин) глина. Такий посуд містить пори, а чай "дихає" і краще розкривається. Вона витончена, але схильна вбирати запах. Напій з яскравим ароматом краще заварювати в окремому заварнику.
Скло. Найбільш стильний варіант, що підходить до будь-якого інтер'єру. Зберігає властивості напою на відмінному рівні, а прозорість стін дозволяє милуватися напоєм ззовні. Скляні чашки для чаю будь-якої форми особливо витончені.
Порцеляна. Цей матеріал, винайдений у Китаї, як ніякий інший підходить для чайних церемоній. Особливо цінуються білі фарфорові чашки для чаю. Тонкі стінки, дзвін посуду під час церемоній – усе це запам'ятовується надовго.
Тепер у вас достатньо інформації для того, щоб зробити задоволення від уживання чаю ще більш повним. Залишається тільки нагадати, що з таким посудом краще поєднується продукт, придбаний у компанії Торбафуд.
- На сайте
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- РњРѕР№ Р В Р’В Р РЋРЎв„ўР В Р’В Р РЋРІР‚ВВВВВВВВРЎР‚
- Viber
- Skype
- Telegram